E-mail: info@hi-fi-center.no

Leseopplevelse med lydbøker

Mens lydbøker i tidligere tider kun var tilgjengelige for synshemmede og andre personer som ikke kunne lese trykte bøker, er lydboka i dag blitt tilgjengelig for alle.

De fleste bøker som trykkes kommer også i en lydbokutgave. Det finnes en rekke apper hvor du kan kjøpe eller abonnere på lydbøker. De mest brukte appene for norske lydbøker er Fabel og Storytel. I tillegg tilbyr bibliotekene gratis lydbøker gjennom appen BookBites.

Hvorfor lytte til lydbøker

Det å lese gir i seg selv mye, både i form av kunnskap, gode leseopplevelser og underholdning. Det er ikke alltid du finner tid til å sette deg ned med en trykt bok, den krever din fulle oppmerksomhet. En lydbok kan du ofte lytte på mens du gjør noen annet. Barn vil også ha stor glede av lydbøker, og har en høytleser som aldri blir lei (i motsetning til hva mamma eller pappa kan bli). Lydbøker gjør litteratur mer tilgjengelig i en travel hverdag.

Fordelen med lydbøker er at du kan lytte uansett hvor du er. La deg underholde av Jo Nesbø mens du går en tur, fordyp deg i filosofi mens du tar husvasken eller ro deg ned med en klassiker og en kopp te i sofaen – det finnes en lydbok for enhver anledning.

Leseopplevelsen

Opplevelsen av ei lydbok avhenger av tre ting:

  • Bokas innhold
  • Innleser
  • Lydbok-appens brukevennlighet

Les bokanmeldelser

Hvilken opplevelse vil du ha? Ønsker du å underholdes, vil du lære noe, eller vil du ha en bok til ettertanke? Ønsker du å lese en bok av en spesiell forfatter eller har du fått anbefalt en tittel av en venn. Lydbok-appenen har søkemuligheter hvor du kan søke på bl.a. sjanger, forfatter, tittel, så det burde ikke by på problemer å finne riktig bok når du leter etter noe konkret. I tillegg kan du lese om hva andre lesere synes om boka. Det legges inn anmeldelser både med stjernerangering og tekstlige anbefalinger.

Et viktig aspekt ved leseopplevelsen av lydbøker er innleser. En god innleser kan heve leseopplevelsen til nye høyder, mens en dårlig kan ødelegge en god bok. Forskning.no oppsummerer en del undersøkelser om hvordan vi vil ha lydbøkene våre og hvilke innlesere som foretrekkes.

De konkluderer med at innlevelse fra innleser er viktig, stemmen må ikke være monoton, men heller ikke for overdrevent dramatisk. De beste innleserne er de som leseren ikke husker! De fleste foretrekker skuespillere, men noen ganger er det naturlig at forfatter selv leser hvis boken er personlig. Finner du en innleser du liker er det enkelt å finne flere bøker av samme innleser, enten som anbefalinger eller i søk.

Lydbok-appens brukervennlighet kan også påvirke leseopplevelsen. Som nevnt ovenfor bør appen tilby ulike former for søk og anbefalinger slik at du finner den riktige boka for deg. Et annet aspekt ved brukervennligheten som påvirker leseopplevelsen er funksjoner for å lage bokmerker. Dermed finner du raskt tilbake til et bestemt sted, kan regulere lesehastighet, og ikke minst har den sovemodus som stopper spilling etter en bestemt tid, så du slipper å sovne i fra hele boka!

Ta en titt på lydbok-appene og gå på oppdagelsesferd blant populære bøker! Akkurat nå finner du blant annet Perlefarmen av Lisa Marklund, Morgan Kane serien og Peter Mays nyeste bok på Storytel, mens Fabel anbefaler Mikael Niemis Koke bjørn, Anne Holts Hanne Wilhelmsens bøker og Jørn Lier Horsts barnebøker.